Nuorisotyö

 

Sotkamon seurakunnan varsinainen nuorisotyö on suunnattu yläasteikäisille ja sitä vanhemmille nuorille ja nuorille aikuisille.

Nuorisotyö tarjoaa jokaiselle ikäluokalle toimintaa omassa seurakunnassa. Toiminnan tarkoituksena on auttaa uskomaan Jumalaan, löytämään yhteys niin Jumalaan kuin myös toisiin ihmisiin ja luontoon sekä tukea aikuistumisessa.

Seurakunnan nuorisotyö on juuri sinua varten. Jos jokin toiminta kiinnostaa, ota yhteyttä nuorisotyön ohjaajaan!

Nuorisotyöhön kuuluu rippikoulutyön lisäksi:

 

Isoiskoulutus

Isoiskoulutus kestää talvikauden. Sen jälkeen on mahdollisuus päästä lasten-, varhaisnuorten ja rippikoululeireille isoksi. Isoiskoulutukseen voi tulla, kun oma rippikoulu on käyty. Isoiskoulutus kokoontuu joka toinen viikko. Siihen kuuluu kaksi viikonloppukoulutusta Rytilahden leirikeskuksessa, toinen syksyllä ja toinen keväällä. Talven aikana annetaan perustiedot ison tehtävistä ja harjoitellaan niitä käytännössä. Uudet isot siunataan tehtäväänsä keväällä iltamessun yhteydessä.

Isoiskoulutukseen ilmoittaudutaan tulemalla ensimmäiseen kokoontumiseen, josta ilmoitetaan erikseen Sotkamo-lehdessä ja Tenetin yläasteen ilmoitustaululla. Ensimmäinen kokoontuminen on syys- lokakuun aikoihin. Koulutuksesta saa todistuksen.

Isot vastaavat leireillä omasta ryhmästään. Iso saa palkkion työstään. Työstä saa pyydettäessä työtodistuksen.

 

Jatkoisoiskoulutus

Jatkoisoiskoulutus kestää talvikauden. Siihen voi tulla, kun oma isoiskoulutus on käyty. Jatkoisoiskoulutus on nimensä mukaisesti jatkoa isoskoulutukselle sekä isoistaitojen syventämistä ja erilaisten pikkuprojektien tekemistä talven aikana.

Jatkoisoiskoulutus kokoontuu joka toinen viikko. Sen lisäksi siihen kuuluu kaksi leirijaksoa.

Jatkoisoiskoulutus alkaa syksyllä syys- lokakuun aikoihin. Siitä ilmoitetaan Sotkamo-lehdessä ja lukion ilmoitustaululla. Koulutukseen ilmoittaudutaan ensimmäisessä kokoontumisessa. Koulutuksesta saa todistuksen.

Jatkoisoiskoulutuksesta on mahdollisuus saada lukion kurssimerkintä.
 

Kerhonohjaajat

Kerhoja pitävät koulutetut kerhonohjaajat. Ohjaajat koulutetaan tehtäväänsä leireillä sekä kuukausittain tiimi-illoissa. Kerhonohjaajat ovat rippikoulun käyneitä nuoria, mutta useimmat tulevat mukaan toimintaan lukio ja ammattikouluikäisenä. Uusien kerhonohjaajien haku on syksyisin, jolloin aloitamme uusien kerhonohjaajien koulutuksen.Kerhonohjaajatiimimme on loistava porukka ja useimmat ohjaajamme jatkavat kerhonohjaajana monta vuotta. Panostamme tiimitoimintaan ja kerhonohjaajien hyvinvointiin.  Kerhonohjaajillemme maksamme pientä korvausta kerhonpidosta. Mikäli kiinnostuit kerhonohjaamisesta, niin ota yhteyttä Mirvaan.

 

Safari

Safari on isoiskoulutuksen käyneiden nuorten ryhmä, joka kiertää kesän aikana kaikilla rippi- ja varhaisnuorten leireillä kertomassa lähetystyöstä. Safarinuoret kootaan keväällä huhtikuussa. Ryhmä valmistautuu kesään huhti-toukokuun aikana. Safari on isoistoimintaa.

 

Messuryhmä

Nuorten messuryhmä koostuu lauluryhmästä ja bändistä. Messuryhmä toteuttaa talven aikana ehtoollismessuja ja muita kirkkotilanteita, jotka ovat kaikille avoimia vauvasta vaariin. Messuryhmä vastaa kirkkojen musiikista, mutta muuten jumalanpalvelukset etenevät normaalin kaavan mukaan.

Lauluryhmä eli messukuoro ja bändi harjoittelevat erikseen ensin, jonka jälkeen harjoitellaan yhdessä.

Jos laulaminen kiinnostaa, ota yhteyttä tai tule harjoituksiin!

 

Elokuvaryhmä

VERSOVA PUU - ELOKUVATOIMINTA

on toimintaa, jossa elokuvanteon prosessin kautta nuoret pääsevät toteuttamaan ja kehittämään itseään. Toiminnan tarkoituksena on antaa nuorille välineet oman sanomallisen elokuvaidean kehittämiseen ja toteuttamiseen. Tarkoituksena on valmistaa nuorten ideoima ja käsikirjoittama elokuva yhdessä elokuva-alan ammattilaisten kanssa siten, että nuorten visio ja näkökulma välittyisi parhaalla mahdollisella tavalla. Nuoret saavat käydä läpi koko elokuvanteon kaaren, ideoinnista valmiin elokuvan ensi-iltaan saakka, ammattilaisten ohjauksessa, sekä kertoa tarinaa omasta elämästään ja maailmastaan.

Versova Puu -toiminnasta tekee ainutlaatuisen sen ajatus hyödyntää elokuvanteon prosessia nuorisotyön muotona. Lyhytkestoisten työpajojen ja viikonloppuleirien sijasta hanke toteutetaan sitouttamalla ryhmän vetäjänä toimiva elokuva-alan ammattilainen projektiin koko vuodeksi yhdessä nuorten kanssa. Kokoontumiset ovat viikoittaisia ja sisältävät vuoden aikana useita viikonloppuleirejä ja intensiivisiä toimintajaksoja.

Elokuvan tekeminen on kokonaisvaltaista tiimityötä, joka vaatii sen jokaisen jäsenen sitoutumista koko vuoden ajaksi. Se vaatii useita tiiviitä tapaamisia sekä jatkuvaa yhteydenpitoa myös tapaamisten ulkopuolella sosiaalisessa mediassa, sähköpostitse ja puhelimitse. Tiivis yhdessäolo ja pitkäjänteinen toiminta mahdollistavat vahvan ryhmädynamiikan ja paremmat edellytykset nuorten jatkuvalle tukemiselle.

Elokuvaryhmä on toimintaa, jonka pyrkimyksenä on olla nuorille opetuksellisesti, sisällöllisesti ja taiteellisesti merkittävää. Tarkoituksena on yhdistää yhteisöllistä tekemistä ja nuorten luovuutta sekä valmistaa yhdessä oma elokuva.

Ryhmäläiset koostuvat maksimissaan kymmenestä 16-18-vuotiaasta nuoresta.

Elokuvantekokerhotoiminta aloitettiin pilottihankkeena keväällä 2006, jonka päätteeksi valmistui ensimmäinen lyhytelokuva Kultainen keskitie. Pilottihankkeesta saatujen kokemuksien avulla toimintaa kehitettiin ja elokuvanteosta päätettiin tehdä vuosittainen. Syksyllä 2007 koottiin toinen elokuvaryhmä ja lopputuotteena valmistui Risteys-lyhytelokuva toukokuussa 2008. Siitä lähtien on valmistunut vuosittain uusi lyhytelokuva. Lisäinfoa, mm. trailerit kaikista valmistuneista lyhytelokuvista osoitteessa www.versovapuu.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Elokuvaryhmän tekemiä, kirkon nuorisotyönohjaajan ammattia esitteleviä FleimLinkki avautuu uudessa välilehdessä-mainosklippejä voit vilkaista seuraavista YouTube-linkeistä:

Iloissa ja suruissaLinkki avautuu uudessa välilehdessä
HiipiminenLinkki avautuu uudessa välilehdessä
VarustautuminenLinkki avautuu uudessa välilehdessä
EräretkiLinkki avautuu uudessa välilehdessä

 

Kino Vision "KIVI" nuoret

Nuorten elokuvakeskus ja elokuvateatteri Kino Visio toimii KIVI nuorten kokoontumispaikkana. Nuoret saavat kokemusta monenlaisista tehtävistä, kuten asiakaspalvelusta, kassalla myyntityöstä, elokuvateatterin tekniikasta ja elokuvien näyttämisestä, siivouksesta, mainosten laittamisesta jne. Kino Visio toimii myös ryhmän yhteisten toimintojen paikkana, jossa nuoret pääsevät toteuttamaan näkemyksiään esim. Kino Vision kehittämisessä ja vaikka omien pienten videotuotannoissa. Nuorten kanssa on aina jouku aikuinen nuorisotyöntekijä, jolla on aikaa. 

 

Avartti

Avartti on 14–24-vuotiaiden kansainvälinen harrastusohjelma. Maailmalla se tunnetaan nimellä ”The International Award for Young People”. Vuosittain ohjelmaan osallistuu 1,4 miljoona nuorta yli 130 maassa. Ohjelma aloitettiin Isossa-Britanniassa vuonna 1956 ja se perustuu saksalaisen, tohtori Kurt Hahnin kehittämään elämyspedagogiikkaan. Suomessa Avartti aloitettiin vuonna 1999.

Avartissa on kolme tasoa ja neljä toimintoa:
Pronssi-, hopea- ja kultatasolla saa jokainen suunnitella ja toteuttaa neljä erilaista toimintoa:
Retki-, Taito, Liikunta ja Vapaaehtoistoiminta.
Lisäksi kultatasolla tehdään jokin mielenkiintoinen Projekti.

Avartti on osa Sotkamon seurakunnassa toimintaa. Avartissa nuori pääse kehittämään itseään monipuolisesti. Yhden tason suoritettuaan nuori saa todituksen ja pinssin tunnustustenjakotilaisuudessa, joka yleensä pidetään Helsingissä. Todisotuksen jakaa usein ministeri esim. Säätytalolla hienossa tilaisuudessa. Tunnustustenjakotilaisuuteen Seurakunta järjestää avarttilaisten kanssa yhteisen retken.