Herättäjäjuhlat Sotkamossa 2015

Herättäjäjuhlat on körttiläisyyden suurin vuosittainen tapahtuma.

Herättäjäjuhlat järjestetään viikonloppuna kaksi viikkoa juhannuksesta. Juhlille osallistuvan väen määrää on vaikea arvioida, mutta yleensä arviot ovat liikkuneet 20 000–40 000 välillä. Perinteisten kirkollisten kesäjuhlien joukossa herättäjäjuhlat ovat siis toiseksi suurimmat.

Keskeisin ohjelma järjestetään taivasalla, juhlakentällä. Seurat ovat perinteisesti juhlien tärkeintä antia.

Oheisohjelma muodostuu lähinnä konserteista, näytelmistä, runoilloista ja eri ammattiryhmien kokoontumisista.

Herättäjäjuhlien teologikokous on suurimpia vuosittain järjestettäviä luterilaisten teologien kokoontumisia. Nuorille ja varhaisnuorille on järjestetty omaa ohjelmaa.

Herättäjäjuhlien luonteeseen kuuluu, että sinne ovat kaikki tervetulleita. Uskon määrää tai sitoutumista liikkeeseen ei kysellä.

Juhlat rakennetaan talkoovoimin. Järjestäjinä ovat paikallinen seurakunta, kunta ja Herättäjä-Yhdistys. Valmistelut on aloitettava noin viisi vuotta ennen juhlia, ja talkoolaisia tarvitaan juhlien aikaan noin tuhat.

Edellisen kerran juhlat järjestettiin Sotkamossa vuonna 1971, ja tulevat juhlat ovat 3.–5.7.2015, juhlapaikkana Salmelan koulun piha-alue. Juhlat ovat Sotkamon, mutta myös koko Kainuun herättäjäjuhlat. Ennen Sotkamoa juhlat ovat Haapajärvellä 2013 ja Lapualla 2014.

Ajatus tulevista Herättäjäjuhlista syntyi 8–9 vuotta sitten paikallisosastossa ja aluetoimikunnassa. Vuonna 2006 päätettiin hakea juhlia, ja saatiin hyväksyntä kirkkoneuvostolta ja kirkkovaltuustolta sekä kunnanhallitukselta ja kunnanvaltuustolta. Syksyllä 2010 tuli tieto juhlien myöntämisestä. Sotkamossa järjestelyissä ovat mukana Sotkamon seurakunta, Sotkamon kunta ja Herättäjä-Yhdistys.

Herättäjuhlat Lapualla 2014

Herättäjäjuhlat Haapajärvellä 2013