Aa: | Facebook Email Print
Etusivu Toiminta Lapset ja nuoret Toimitukset Hallinto Kiinteistöt Nettipappi Palaute Yhteystiedot ________________________________________________________________________________________________________

Rippi

Yksityinen rippi

Rippi on mieltä painavien syntien tunnustamista rippi-isälle ja henkilökohtaisen synninpäästön saamista. Tämä voi tapahtua kahden kesken sielunhoitajan kanssa (yksityisrippi, salarippi), tai koko seurakunta yhdessä tunnustaa syntinsä ja saa synninpäästön (yleinen rippi). Jälkimmäinen tapahtuu esimerkiksi erillisen ehtoollisjumalanpalveluksen alussa.

Myös pääjumalanpalveluksen alussa luettavaa yhteistä synnintunnustusta ja sitä seuraavaa armonvakuutusta voidaan pitää yleisenä rippinä.

Ripin saa vastaanottaa pappi tai maallikko. Ripin vastaanottajia sitoo rippisalaisuus, toisin sanoen ripissä ilmaistuja asioita ei saa paljastaa kenellekään. Rippisalaisuuden rikkomisesta on säädetty ankarat rangaistukset.

Perusteena ripille voidaan esittää Jeesuksen sanat Matteuksen ja Johanneksen evankeliumeissa: "Jeesus sanoi Pietarille: 'Minä olen antava sinulle taivasten valtakunnan avaimet. Minkä sinä sidot maan päällä, se on sidottu taivaissa, ja minkä sinä vapautat maan päällä, se on myös taivaissa vapautettu.'" (Matt. 16:19)

Sairaan rippi ja ehtoollinen

Sairaan rippi ja ehtoollinen toteutetaan yhteistyössä omaisten ja sairaan ollessa laitoksessa hoitohenkilökunnan kanssa.

Ripistä ja sielunhoidosta säädetään kirkkojärjestyksessä (KJ 4:1 ja 5:1). Papilla ja lehtorilla on vaitiolovelvollisuus (KL 5:2; 6:12), samoin diakoniaviranhaltijoilla (Pk 12.-13.2.1980 § 2). Vaitiolovelvollisuus koskee myös muita ripin vastaanottajia (KL 6:3).

Ehtoollisvälineet asetetaan valkoisella liinalla peitetylle pöydälle sairaan lähelle. Pöydälle voidaan asettaa myös kynttilä ja risti. Myös läsnä oleville annetaan ehtoollinen, jos he sitä haluavat.