Hautaan siunaaminen, hautaustoimi

Hautaus on tapahtuma, johon liittyy hyvin paljon sekä inhimillisiä tunteita, kristilliseen uskoon liittyviä ajatuksia että käytännön järjestelyjä. Hautaan siunaamisen merkityksestä, edellytyksistä ja käytännön järjestelyistä kertovat Suomen luterilaisen kirkon kotisivut. Hautaan siunaamisen toimittaa joko oman seurakunnan pappi tai muu pappi, jonka omaiset kutsuvat tehtävää hoitamaan.

Kuolemantapauksessa omaiset ottavat yhteyttä kirkkoherranvirastoon, jossa käydään läpi hautaukseen liittyvät käytännön järjestelyt. Virastossa on myös päivystävä pappi, jonka kanssa voi käydä läpi kuoleman tapahtumaa.

Kirkkoherranvirastosta saa ”surukodin” kirjan, jonka avulla voi käydä läpi suruun liittyviä asioita. Siunauskappeliin liittyviä käytännön ohjeita löydät sivun lopussa olevasta liitteestä. Hautajaisten järjestämisessä saa paljon apua alan hyvin hallitsevilta hautaustoimistoilta.

Sotkamossa hautausmaa on siunauskappelin ympäristössä sijaitsevalla luonnonkauniilla mäellä.

Haudan hoito on tehtävä, jonka omaiset voivat joko hoitaa itse tai ostaa palvelun tekemällä hautainhoitosopimuksen taloustoimistossa.

pdf liite

Kappelissa – käytännön ohjeita