Avioliittoon vihkiminen

Suomessa on käytössä sekä kirkollinen että siviilivihkiminen. Kirkkohäät ovat viime vuosina saavuttaneet uudelleen suuren suosion. Tietoja kirkollisen vihkimisen merkityksestä, edellytyksistä ja käytännön järjestelyistä saa Suomen luterilaisen kirkon kotisivuilta. Vihkimisen suorittaa joko vihittävien oman seurakunnan pappi tai muu pappi, jonka vihittävät pyytävät tehtävää hoitamaan.

Vihkiminen voidaan suorittaa joko kirkossa, kotona tai muussa sopivaksi katsottavassa paikassa. Sotkamossa on kaksi kirkkoa, Sotkamon ja Vuokatin kirkot. Tilojen varauksista huolehtii seurakunnan kirkkoherranvirasto. Avioliittoasioissa kannattaa ottaa yhteys kirkkoherranvirastoon, jossa tutkitaan avioliiton edellytykset ja saa tietoa avioliittolaista sekä käytännön järjestelyistä.