Nimikkolähetit ja -kohteet

Mafingan orpokodin remontti

Anna Vähäkangas. Kuvan lähde: http://annavahakangas.wordpress.com/

Mafingan orpokoti, Tansania, SLS

Mafingan orpokoti on Tansanian luterilaisen kirkon Eteläisen hiippakunnan omistuksessa. Se aloitti toimintansa 1973. Suomalaiset lähetystyöntekijät johtivat orpokotia vuoteen 1990. Henkilökuntaa on nykyään noin 10 henkilöä. Keskus on riippuvainen ulkoisesta tuesta ja avustuksista, sillä suurin osa omaisista ei pysty suorittamaan maksujaan.

Toiminta keskittyy kolmeen osa-alueeseen:

1. 0-3-vuotiaiden orpojen hoitaminen
  2. Lasten hoitajille, tarjotaan mahdollisuus lastenhoidon harjoitteluun
  3. Lasten ja hoitajien hengellinen hoito

Mafingan orpokodissa on hoidettu tähän mennessä yli 500 lasta.

Anna Vähäkangas, SEKL

FM, kielenkääntäjä Anna Vähäkangas on lähdössä Etiopiaan kesällä 2014 Kansanlähetyksen ja Wycliffe raamatunkääntäjien yhteislähettinä. Amharan kielikoulun jälkeen hänen on tarkoitus osallistua Etiopian Mekane Yesus -kirkon raamatunkäännös- ja kielenkehitystyöhön.

Annan kuulumisia.

Inkerin kirkon diakoniatyö, Venäjä, SLS

Ohjelman tavoitteena on tukea yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta ja kirkon diakoniatyötä.

Kuknan -kielinen radio-ohjelma Intiassa sekä Naiset toivon lähteellä -radio-ohjelma Indonesiassa, SANSA

Kuknaheimo asuu Länsi-Intian vuorilla ja rannikolla, pääasiassa Karnatakan alueella. Kuknan kieli on indo-arjalainen kieli. Vain harvat kuknat ovat kaksikielisiä. TWR-Intian mukaan kuknia on noin 850 000 (v. 2004). Kuknankielisiä ohjelmia tehdään ja hallinoidaan Gujaratin osavaltiosta käsin.

Vaikka kuknat muodostavat erillisiä ryhmiä vuoristoissa ja meren äärellä, heimo on pysynyt yhtenäisenä eikä sillä ole selvästi erottuvia alaryhmiä. Viime aikoina Intian hallitus on aloittanut ohjelmia, joilla parannettaisiin kuknien taloudellisia oloja. Ohjelmilla muun muassa luodaan uusia työpaikkoja.

Kuknat ovat täysin riippuvaisia maataloudesta. Tulojaan he täydentävät käymällä muissa töissä tilaisuuden tullen, esimerkiksi metsätöissä, kalastamassa, ja metsästämässä tai tiiliä tekemässä. Monilla kuknilla ei ole omaa maata, joten he ovat palkkatyövoimana maatiloilla. Niin miehet kuin naisetkin osallistuvat maatilan töihin. Kuknat elävät laajoissa perheyhteisöissä. He rakentavat kotinsa savesta, eikä majoissa ole ikkunoita. Kylät ovat yleensä siellä, missä suinkin on hedelmällistä viljelysmaata. Useissa kylissä asuu kuknien lisäksi myös muiden etnisten ryhmien edustajia. Seka-avioliitot ovat yleisiä.

Kuknanaiset käyttävät runsaasti koruja, jotka on tehty hopeasta tai nikkelistä. Myös tatuoinnit ovat yleisiä, ja niitä pidetään hyvin kauniina. Miehet ajavat yleensä partansa aina ja pitävät hiuksensa lyhyenä. Vain lääkintään erikoistuneet noidat ovat poikkeus. He, kuten muutkin vanhat miehet, pitävät hiuksensa pitkinä ja taakse sidottuina.

Kuknat ovat hinduja. Hindujumalien palvomisen lisäksi kuknat harjoittavat kansanuskontojaan ja palvelevat kylän ja kodin omia jumalia. Kuknat uskovat, että on sekä hyviä että pahoja jumalia, jotka täytyy pitää uhreilla tyytyväisinä. Vaikka kuknat kävisivätkin kirkossa, he eivät ole välttämättä päässeet kokonaan irti vanhasta uskonnostaan. Erityisesti vaikeina aikoina he usein kääntyvät uudelleen vanhojen jumaliensa puoleen. Kristittyjä heimosta on alle 1 %. Uusi testamentti on käännetty kuknan kielelle.

-

Radio kuuluu naisten arkeen Indonesiassa. Paikallisradioasemia kuunnellaan ahkerasti. Indonesian köyhien naisten lukutaito on käytännössä hyvin heikko, vaikka yli 15-vuotiaat osaavat periaatteessa lukea. Köyhyyttä on todella paljon.

TWR-Indonesian Naiset toivon lähteellä -ohjelmat ovat osa maailmanlaajaa Hanna -työtä (Project Hannah). Naiset toivon lähteellä (NTL) lähetetään kerran viikossa. Se koostuu kahdesta 15 minuutin osasta. "Elämääsi varten" käsittelee kansantajuisesti ravitsemusta, terveydenhoitoa ja perheen asioita. "Sieluasi varten" käsittelee kristittynä elämistä. Kuuntelijoita ohjataan lukemaan Raamattua. Indonesia naisista 65% eli n. 62 miljoonaa käyttää yleiskieltä, bahasa indonesiaa. Kuuntelijoista jopa yli 90% on ei -kristittyjä.

Suomen Pipliaseuran jäsenyys

Ebenezer koti, Haifa, Israel, Kylväjä

Vuokatin diakonia- ja lähetyspiirin kummikohde.

Syksystä 2014 Kylväjä on mukana Haifassa sijaitsevan Ebenezer-vanhainkodin työssä. Vanhainkotia ylläpitävä yhdistys on israelilainen kansalaisjärjestö, jonka tehtävänä on ylläpitää vanhainkotia kristityille, erityisesti messiaanisille juutalaisille. Kummitoimintaa koordinoi Kylväjän oma työntekijä Haifassa..

Mauritanian tyttökoulu, SLS

Kuivuuden aiheuttama väestöpako maalta kaupunkiin on johtanut siihen, että pääkaupungissa Nouakchottissa on maan alhaisin koulussa käyvien määrä: vain 59 % lapsista käy koulua. Kummityö keskittyykin Nouakchottiin ja sen esikaupunkeihin. Tuen piirissä on oppilaita kolmesta koulusta, yksi orpokoti sekä vammaisia lapsia. Kummitukea saavat kaikkein köyhimpien perheiden lapset, orvot ja vammaiset. Kummioppilaista noin 60 % on tyttöjä ja 40 % poikia. Tällä pyritään ehkäisemään erityisesti tyttöjen syrjäytymistä. Kummit auttavat lapsia ryhmätuella: kummille ei nimetä omaa kummilasta vaan kummien tuki ohjataan kaikkien kummiohjelmaan valittujen oppilaiden hyväksi yhteisesti.

Kummikohteet Suomen Lähetysseuran kautta

Kummikoulun tukeminen Kolumbiassa

Voit tukea seurakuntamme kummilasta maksamalla haluamasi summan viitettä käyttäen seurakunnan pankkitilille:

Nordea, FI78 2178 3800 0016 18

OP Sotkamo, FI68 5436 0910 0022 48