Aa: | Facebook Email Print
Etusivu Herättäjäjuhlat Toiminta Lapset ja nuoret Toimitukset Hallinto Kiinteistöt Nettipappi Palaute Yhteystiedot ________________________________________________________________________________________________________

Herättäjäjuhlien merkitys ja tavoitteet

Herättäjäjuhlat on herännäisyyden (körttiläisyyden) suurin vuosittainen tapahtuma. Ne järjestetään kaksi viikkoa juhannuksesta olevana viikonloppuna, Sotkamossa siis  3.-5.7. 2015. Juhlille osallistuvan väen määrää on vaikea arvioida, mutta yleensä arviot ovat liikkuneet 20 000–40 000 välillä. Sotkamossa arvio on 30 000. Perinteisten kirkollisten kesäjuhlien joukossa herättäjäjuhlat ovat siis toiseksi suurimmat. Juhlille tullaan erityisesti herännäisyyden valta-alueilta Savosta ja Pohjanmaalta, mutta nykyään runsaasti myös Etelä-Suomesta ja ulkomailtakin. Ensi kesän herättäjäjuhlat pidetään Lapulla 4.-6.7. Juhlaväki on perinteisesti majoittunut leirintäalueella ja kotimajoituksessa, mutta nykyään useammin paikallisissa majoitusliikkeissä,  jos sitä on paikkakunnalta saatavissa.

Herättäjäjuhlien keskeisin ohjelma järjestetään taivasalla, juhlakentällä Sotkamossa Salmelan koulun alueella. Noin tunnin mittaiset seurat ja samanmittaiset väliajat ovat perinteisesti juhlien tärkeintä antia.

1970-luvulla alkoi oheisohjelman määrä juhlilla lisääntyä. Oheisohjelma on kuitenkin pyritty järjestämään lähinnä ilta-aikaan, ettei se kilpailisi juhlakentällä tapahtuvien seurojen kanssa. Se muodostuu lähinnä illan konserteista, runoilloista ja eri ammattiryhmien kokoontumisista. Nuorille ja varhaisnuorille on järjestetty omaa ohjelmaa.

Herättäjäjuhlien teologikokous on suurimpia vuosittain järjestettäviä luterilaisten teologien kokoontumisia.  Paikalla voi tällöin olla 600-700 pappia.

Herättäjäjuhlien yksi keskeinen tapahtuma on edelleen Herättäjä-Yhdistyksen vuosikokous, joka pidetään juhlien aattopäivänä, perjantaina ennen seurojen alkamista. Kokouksessa valitaan mm. yhdistyksen päätoimikunta, jonka puheenjohtaja on tällä hetkellä Raudaskylän kristillisen opiston rehtori Jukka Hautala. Herättäjä-Yhdistyksen toimitalo sijaitsee Lapulla ja yhdistyksen toiminnanjohtajan on suomussalmelaissyntyinen pastori Simo Juntunen.